Boeken

Helaas kunnen wij geen boeken meer aannemen.

Donaties

Donaties zijn altijd welkom

Ons rekeningnummer is NL50RABO0132996243 tnv Stichting Lutoban

RSIN 818005646

 

E-mail: info@lutoban.com

 

Wij zijn ANBI erkend

facebook

Home of Hope website

Translate

Dutch English Filipino German

Lutoban helpt tweede dorp in de Fillipijnen

De Nederlandse aannemer van Lutoban,Joop Schmidt, is in de laatste twee weken van januari teruggegaan naar Barugo op het eiland Leyte. In eerste instantie hadden Lutoban en Joop het idee dat we de hulp konden organiseren door de hulp van de zwagers van Joop, die in Barugo wonen. De wanhoop en vertwijfeling bij de zwagers, maar ook bij de rest van de inwoners van het dorp was echter zo groot dat ze niets georganiseerd kregen.
Vandaar dat Joop gevraagd werd om de hulp in Barugo op gang te helpen. Samen met de stichting Kela had hij € 15.000 te besteden. Aangezien hij op het eiland Leyte niet zoveel geld op kon nemen moest hij dat geld cash meenemen uit Nederland en wisselen in Manila. Op zich al spannend om met zoveel geld rond te lopen in een zeer arm, wanhopig gebied.

 

Joop had geregeld dat zijn zwagers een veertigtal buurtbewoners in zijn huis hadden verzameld. Deze mannen waren uitgezocht omdat zij hulp gingen krijgen voor het bouwen van hun huisjes. Maar voordat zij die hulp kregen moesten ze er wel voor werken.
In vier groepen werden ze naar drie lagere scholen gestuurd, waar schade aan de daken was ontstaan door de tyfoon Haiyan. Zij kregen materialen om de daken en plafonds te repareren. De materialen die Joop op zijn eerste dag in de buurt had ingekocht.
Nadat ze de scholen hadden gerepareerd kregen ze de materialen waarmee ze hun eigen huisjes konden gaan opbouwen en repareren. Dit deden ze in groepjes van 7 personen, waarbij als eerste het huisje aangepakt werd van het gezin dat het zwaarst getroffen was.
Bij de lagere scholen van de buurten Santa Rosa, Hinugayan en San Isidro zijn zeven lokalen en twee wc's hersteld.
Bij sommige moesten alleen nieuwe dakplaten gelegd worden, maar bij anderen moest het hele dak opnieuw opgebouwd worden en ook nog de plafonds vernieuwd worden. Een zware klus die in één week geklaard werd. Gelukkig ging alles snel doordat er telkens 35 tot 40 man aan het werk waren. Ze werkten in drie groepen van 10 tot 15 man de verschillende wijken in Barugo.
Toen de scholen klaar waren begon het meest spannende werk voor die mannen, namelijk het opbouwen van huizen voor hen zelf. Met de mensen die hielpen werd besloten om 11 gezinnen een compleet nieuw huis te geven. Ruim 35 gezinnen kregen materiaal om hun huis op te knappen.
Bij het vertrek van Joop uit de Filipijnen waren er twee complete huizen klaar en de derde was half klaar. De medewerkers waren opgedeeld in 6 groepen van 7 mannen. Die zijn nu de 6 huizen aan het opknappen van de gezinnen van hun eigen groep. Ze beginnen met dat huis waar de nood het grootst is , totdat iedereen klaar is.
Met het geld is het ook goed gegaan. Doordat er geen geld besteed hoefde te worden aan arbeid en er ook geen ambtenaren aan te pas kwamen is er zeer effectief omgegaan met het geld. Er is nog € 2.500 over. In overleg met de inwoners zal daar beslist worden wie er in aanmerking komen voor hulp.. In een andere Barangay staat nog een schooltje waar het dak van af is.
Zoals bekend is de schade zo enorm dat het geld zonder meer goed besteedt gaat worden.
Als u nog wilt helpen, donaties zijn altijd welkom.

facebook (2)


Copyright © Lutoban Foundation 2013. All Rights Reserved.