Boeken

Helaas kunnen wij geen boeken meer aannemen.

Donaties

Donaties zijn altijd welkom

Ons rekeningnummer is NL50RABO0132996243 tnv Stichting Lutoban

RSIN 818005646

 

E-mail: info@lutoban.com (alle bestuursleden ontvangen deze e-mail)

 

Wij zijn ANBI erkend

facebook

Home of Hope website

Translate

Dutch English Filipino German

Hulp aan Scholen

Sinds 2006 is de stichting Lutoban op kleine schaal actief in het helpen van lagere scholen in de Filipijnen. Lutoban heeft klaslokalen en/of voorzieningen gebouwd bij 5 scholen. Wij bouwen deze scholen omdat zij van de overheid veel te weinig geld krijgen voor de bouw hiervan. Klassen van 60 kinderen zijn geen uitzondering .

 

Lutoban bouwt klaslokalen van materialen die bestand zijn tegen termieten, de zware  orkanen, stevige buien, aardbevingen en andere natuurrampen  die in de Filipijnen zeer vaak voorkomen. We bouwen niet alleen scholen maar voorzien deze ook van meubilair en lesmateriaal.

 

De ouders van de leerlingen verdienen vaak minder dan 2 euro per dag. Hierdoor zijn ze niet altijd in staat de schoolkosten te betalen en gaan kinderen niet naar school. Door het sturen van kleding, boeken, speelgoed, lesmaterialen naar de scholen in de zogenaamde Balik Bayanboxen kunnen we de kosten van de ouders beperken.

 

In 2010 hebben we onze eerste klaslokalen gebouwd in de plaats Lutoban. De stichting dankt haar naam hier aan.

 

In 2009 hebben we een schoolokaal met 2 klaslokalen gebouwd in de wijk San Isidro van de stad Barugo op het eiland Leyte

  In 2011 heeft Lutoban gezorgd voor toiletten in de Delesschool in Talisay, Negros. De kinderen van deze school hadden geen wc's. Lutoban heeft in alle 14 klassen een toilet laten bouwen en een centrale toiletunit voor algemeen gebruik. Alles is aangesloten op septic tank. De Delesschool heeft ook voor alle kantoren ventilatoren ontvangen zodat de kinderen enige verkoeling hebben in de klas. In verband met storingen heeft de school besloten geen spoelsysteem te plaatsen maar de wc's door te spoelen zoals dat bij hen gebruik is.

 

In 2012 heeft Lutoban 5 klaslokalen van de HES2 school in Bacolod, eiland Negros gerenoveerd, waarbij op de fundering na eigenlijk sprake was van nieuwbouw. De klaslokalen zijn ook voorzien van nieuwe meublilair en kasten. Helaas hebben we in de loop van het jaar moeten besluiten de hulp aan deze school te moeten staken vanwege gebrek aan medewerking van de directie en overheidsinstanties. Ons vermoeden is dat ze minder bereid waren tot ondersteunende hulp omdat wij geen steekpenningen betalen en doordat wij alles via een eigen aannemer doen ze hier zelf geen voordeel uit kunnen halen.

De eerste 2 foto's geven aan hoe de lokalen eruit zagen. Dit was nog maar een fractie van wat we daar aantroffen. Plafondplaten die loshingen boven de hoofden van de 50 kinderen in de klas hadden we al weg laten halen, net als andere gevarlijke situaties. Het had een waarschuwing kunnen zijn over de bereidheid van het personeel om goed voor hun kinderen te zorgen. Op de onderste foto een gerenoveerde klas met nieuw meubilair.

In 2013 is een kleuterschool gebouwd in Mabini, een wijk van Cadiz op het eiland Negros. De kleuters werden opgevangen in een hut. Het ministerie van onderwijs, DEPED, had de komende jaren geen geld beschikbaar. Onze aannemer Joop Schmidt heeft met een lokaal team een gebouwtje weggezet met daarin een kleuterlokaal. Lokale jongeren hebben gezorgd voor leuke muurschilderingen. 

facebook (2)


Copyright © Lutoban Foundation 2013. All Rights Reserved.